söndag 2 september 2012

Den röde Drakens huvud och kommunistpamparnas badparadis


 
Jaaaa, man skall väl ta seden dit man kommer... eller?! Så det gäller väl att ibland klä sig enligt de lokala sedvänjorna. Är det ändå inte detta som är så härligt med att resa, att dagarna inte alltid är så förutsägbara. Efter en hel del sightseeing i värme och en öl på muren gör man ibland saker som inte fanns på kartan när dagen började. Här roar vi oss "kungligt" på muren i Shanhaiguan tillsammans med Jenny, Jonas, Helga och Hannes.
 
Vi gillar ju muren, den har lika stor dragningskraft som havet där den slingrar närmare 800 mil längs med de kinesiska, karga bergskammarna. Den är oerhört mäktig och helt vansinnig i sin storhet. Så att ta möjligheten att åka dit muren möter havet, "Drakhuvudet", måste ju vara fantastiskt, tänkte vi och familjen Lonefalk. Så vi gjorde slag i saken och åkte en helg till Shanhaiguan och sedan till Beidaihe, som är kommunistpamparnas sommarbadort när de vill komma bort från storstan och istället se havet.
 
Tyvärr var inte vädergudarna med oss denna helg och det var helt otroligt dimmigt. Men stämningen blev istället lite trolsk. Nedan ser man självaste Drakhuvudet som ligger och sörplar vatten i Stilla Havet.
 


Här står vi lite närmare Drakhuvudet... "Draken verkar inte så farligt", tyckte Erik.


Och till sist vågade alla barn sig upp på självaste huvudet. Vi fick knappt ta ett kort själva pga alla kineser som ville ta tillfället i akt och plåta blonda barn.


En glad Stefan på muren.


Kanoner är alltid kul.
 


Här i Kina får man dessutom skjuta prick med dem!


Här sitter vi något varma och hungriga efter förmiddagens strapatser.


Det finns många spännande fordon i Kina som man inte riktigt vet användningsområdet på. En idé någon?


Barnen utanför Tianhou tempel på stranden.


Vi besökte också "Great Wall Museum", inne i Shanhaiguan och den var en riktig hit. Interaktivt, modernt, trevligt och inte minst gratis.


Familjen Lonefalk på väg mot "First Pass Under Heaven", som är det storstilta namnet på det 12 meter höga vakttornet i staden.



Och visst är muren mäktig. Det finns en del som hävdar att man köra 8 hästar i bredd på muren. De måste varit här och tittat!


Stadsmuren till Shanhaiguan. Muren´runt staden är välbevarad och ca 6 km lång allt som allt. Den sitter också fäst i den riktiga muren längs sin östra sida.  Under sin storhetstid på 11-1200 talet skärmade muren av Manchurerna från Beijing. Även om staden idag har bredit ut sig åt alla håll är innerdelen av staden fint bevarad med gamla "courtyard" hus. Vi bodde innanför murarna på ett supertrevligt hotell som hette Shanhai Holiday Hotel.


Trots all sightseeing var barnens humör och energi på topp!



 


På lördag åkte vi vidare till Beidaihe som är den stora badorten vid "Gula Havet" Det är en söt liten stad och inte särskilt kinesisk. Känns som en konstig blandning av USA, Spanien och Kina i ett.
 

Haaaaaaavet, första gången  i livet med tårna i Stilla Havet tror jag!


Erik utforskar stranden.


Och lite bad hann vi också med. Kanske inte kristallblått vatten, men helt klart kul ändå tyckte barnen. (vi blev inte magsjuka efteråt heller....)





Restaurang ville vi såklart också gå på och vid havet är det mycket Seafood som gäller.

 
Och det tyckte barnen var spännande att utforska.......
 

...... men efter att ha tittat noga i akvarierna var de lite oroliga för vad vi egentligen åt. Ibland är det bra att inte veta.................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer